Mijn stage bij Steven De Rie: week 7

Voor mijn éénjarige opleiding "Grafische technieken en illustratie", loop ik een 7 week durende stage waarin ik aan de slag ga als striptekenaar en Steven De Rie is mijn stagebegeleider.

 

Wat heb ik deze week gedaan?

Op de laatste week lag de focus volledig op kleuren met photoshop. Sinds maandag heb ik de 5 laatste bladzijdes eindelijk kunnen scannen. Steven De Rie kwam ook langs voor feedback. Ik wou bij de eerste bladzijdes een paar aanpassingen doen. Mijn hoofdpersonage is het enige personage die lichtinval op haar kapsel heeft, en dat kan ik ook beter bij de andere personages doen. Ook had de lichtinval op haar kapsel zwarte lijnen en die wou ik weg, maar wist niet hoe ik dit op een eenvoudige manier moest doen. Dus Steven leerde mij dat. Het ging eerst wat moeizaam, maar door het meer te doen, ging het steeds vlotter. Mijn photoshop deed ook soms raar. Het potlood tool reageert traag als ik ermee sleep. Ook de emmer en selectie tool reageren pas als ik het beeld in- en uitzoem. Ook tekst invoegen verliep zeer stroef. Dat was echt vervelend. Gelukkig bleef het niet voor altijd en verliep alles weer normaal, behalve de potlood tool. 

Elke dag om half 3 maak ik prints van mijn afgewerkte bladzijdes om te kijken hoe de kleuren eruitzien. Sommige kleuren zagen er nog donker of te fel uit, dus moest ik weer aanpassen.

Ik hoopte alle bladzijdes (in totaal 8) die ik tijdens mijn stageperiode getekend had, in te kleuren, maar dat was helaas niet gelukt. Maandag en dinsdag was ik vooral bezig met bladzijde 4. Woensdag begon ik met bladzijde 5 en heb het vrijdag voormiddag kunnen afwerken. Daarna begon ik met bladzijde 6, maar tegelijkertijd had ik ook nog enkele dingen aangepast in de vorige bladzijdes.

Op vrijdag kwam Steven De Rie voor de laatste keer op school. Hij vond dat ik bij bladzijde 5 te donkere schaduwen had gebruikt en zo lijkt het of die personages een donkere huidskleur hebben. Ik heb dus sommige schaduwen wat lichter gemaakt of verwijderd. 

Bladzijde 6 was helaas niet klaar geraakt tot half 5 op school, dus moest ik er thuis verder aan werken. In bladzijde 6 zit mijn hoofdpersonage in haar slaapkamer waar enkel haar kleine bureaulampje schijnt, dus moest ik hier vooral met donkere en lichte kleuren werken. Dit verliep niet zo gemakkelijk dan ik dacht en ik moest ook rekening houden dat de kleuren niet te donker gaan zijn wanneer het geprint wordt. Het was eindelijk klaar op zaterdag in de namiddag. Mijn klastitularis mevrouw Tombeur zal dit printen voor mij.

Volgende week maandag zijn het de presentaties van de stage. Een medestudent heeft al zijn presentatie al gemaakt en ik moet er dit weekend nog aan werken. Het zal dus redelijk druk worden.

Hieronder staan de 3 laatste bladzijdes die ik deze week hebben kunnen uitwerken:

 

scan 4 scan 5

scan 6

 

Wat heb ik geleerd?

Ik heb in het algemeen geleerd dat een bladzijde kleuren in photoshop meer werk is dan ik had verwacht. Vaak moet ik sommige dingen aanpassen nadat ik een print test heb gemaakt. En dat is best vervelend. 

 

Bon, mijn stage zit erop. Ik vond het echt een heel leuke stage en ik heb daar ook veel geleerd van Steven De Rie. Striptekenen is iets wat ik in mijn kindertijd heel graag deed, maar tijdens mijn stage heb ik eindelijk een stripverhaal op een professionele manier kunnen maken. Als ik goede punten krijg voor mijn stage, ben ik van plan om aan dit stripverhaal verder te werken. Zo heb ik tenminste een goede bezigheid tijdens de zomervakantie. 

 

 

Deel dit op social media naar keuze

Gerelateerde artikels