Mijn stage bij Steven De Rie: week 5

Voor mijn éénjarige opleiding "Grafische technieken en illustratie", loop ik een 7 week durende stage waarin ik aan de slag ga als striptekenaar en Steven De Rie is mijn stagebegeleider.

 

Wat heb ik deze week gedaan?

Maandag 31 mei ben ik eindelijk begonnen met inkleuren op photoshop. Ik werk al jaren met photoshop, maar ik gebruikte het toen enkel voor fotobewerking. Ik wist niet hoe je op de juiste manier moest beginnen om een bladzijde van een stripverhaal in te kleuren. Steven gaf me de belangrijkste stappen:

Stap 1: Wanneer je je gescande bladzijde op photoshop hebt geïmporteerd, moet je zien dat het een goed zwart wit contrast heeft. Je moet zien dat de vuiltjes die niet op het blad horen verwijderen met de potlood tool in witte kleur. En je moet je bestand op CMYK kleur zetten, want dit wordt later afgedrukt natuurlijk. 

Stap 2: Je maakt een kopie van de laag en je moet deze vermenigvuldigen. De gekopieerde laag zet je boven de originele laag en zet je op slot. In de onderste laag zal gekleurd worden en de bovenste zorgt ervoor dat de zwarte lijnen hetzelfde blijven, want als je kleurt met photoshop kunnen de zwarte lijnen dunner worden. 

Stap 3: Nu kan je beginnen met kleuren. Dit kan met verschillende tools: potlood, penseel, emmer en verloop.

 

Toen ik begon met inkleuren van blz 1, merkte ik dat sommige zwarte lijnen een kleine opening hadden en dat zorgt ervoor dat onbedoelde plaatsen ook mee ingekleurd worden. Dat kan gelukkig nog opgelost worden door met het potlood in zwarte kleur de lijnen volledig gesloten te maken. Naast inkleuren, voegde ik ook de tekstballonnen en tekst kaders erin. Ik heb nog geen beslissing genomen welk font ik ga gebruiken voor mijn tekst, maar voorlopig gebruik ik Tekton pro. 

Hieronder staan de eerste 2 ingekleurde bladzijdes. Ze zijn tuurlijk nog niet definitief klaar. Er moet nog gewerkt worden aan schaduwen en lichtinval.

blz 1 blz 2

 

Om voor wat afwisseling te zorgen, heb ik op dinsdag enkel getekend. Ik was bezig met het tekenen van bladzijde 6 en heb blz 5 90% geïnkt. Ik maakte als laatste  ook 2 versies van storyboard schets blz 7. 

Woensdag ging ik terug verder met het kleuren in photoshop en Steven kwam weer langs voor feedback. Hij vond dat blz 1 er al oké uitzag, maar sommige kleuren vond hij te donker. Zo vond hij de kleur van het publiek in strookje 4 op blz 1 te donker en eentonig en gaf me advies hoe ik dit kon verbeteren. Op die zelfde dag ben ik ook al begonnen met het inkleuren van blz 2, ook al was blz 1 nog niet helemaal af. Ik wist nog niet wat er miste...

Donderdag was het opnieuw tekenen. Ik werkte blz 6 helemaal uit. Ook blz 5 was bijna volledig geïnkt. op blz 4 moest ik nog de reflecties tekenen van de grote spiegel, maar dat ging niet zo gemakkelijk en ik vond dit ook een vervelende klus. In de avond maakte ik een eerste schets van storyboard blz 8.

Op Vrijdag heb ik nog een tweede schets gemaakt van storyboard blz 8 en daarna ben ik weer gaan kleuren in photoshop. Voor blz 1 heb ik zelden iets veranderd en blz 2 was bijna klaar. 

 

Wat heb ik geleerd?

Ik heb geleerd hoe je op de correcte manier een bladzijde voor een stripverhaal moet inkleuren via photoshop. Tuurlijk wist ik al lang hoe je met de emmer, penseel en potlood tool moet werken, maar ik heb wel geleerd wat het belang was door te werken met 2 lagen. 

 

Volgende week hoop ik ook blz 3 en 4 volledig in te kleuren en ik zal ook nog bladzijde 7 en 8 (blijkbaar de laatste voor heel mijn stageperiode) tekenen. 

 

Deel dit op social media naar keuze

Gerelateerde artikels