Mijn stage in BCPA deel 1: 18/02 - 28/02

auticafe

 

Sinds 18/02/2020 ben ik begonnen met mijn eerste stage van de hogeschool periode. Ik werk als graphic designer in het begeleidingscentrum voor personen met autisme in Mechelen. In deze blog vertel ik wat ik de afgelopen 2 weken heb ervaren uit mijn stage. 

 

 

De stageplaats

Het begeleidingscentrum voor personen met autisme (BCPA) ondersteunt en begeleidt jongeren en volwassen met autisme. Ze bieden er mobiel/ambulante ondersteuning , woonondersteuning, dag ondersteuning en outreach. Het begeleidingscentrum is gelegen aan de Leuvensesteenweg in Mechelen en maar 3,5 km ver van mijn huis. Het duurt dus maar amper 10 minuten om met de fiets te gaan, wat voor mij een groot voordeel is. Zo hoef ik niet vroeg op te staan. Het begeleidingscentrum is een smal rijhuis met twee verdiepingen en heeft een niet echt een moderne look & feel. Het voelt bijna aan als een echt woningshuis omdat daar een klassieke keuken en smalle trap is. 

 

Stagementor en collega's 

Yves Van Dun is mijn stagementor en is een aardige man. Hij werkt wel niet elke dag in het begeleidingscentrum, enkel woensdag en donderdag. Daarnaast is er ook Michael Goovaerts, die net als Yves ook voor mij een stagementor is. Hij werk elke maandag, dinsdag, en tweewekelijks donderdag. Beiden hebben eerder een beperkte kennis over graphic design, dus tijdens het feedback geven op mijn ontwerpen, geven ze soms wat vaag advies. De meeste collega's ken ik nog niet goed, ik heb op 2 weken tijd maar met 3 à 4 collega's kennisgemaakt. An de Ridder, de directrice van het begeleidingscentrum is heel vriendelijk tegen mij, en daardoor voel ik mij direct thuis.

 

De opdrachten

Mijn eerste opdracht was het ontwerpen van een organogram van het BCPA. Het originele was een beetje saai en onnodig gedetailleerd, en hadden het idee om het om te toveren in een huis illustratie. De eerste versie van het huis was te simpel en gewoon zwart-wit. Om het wat op te pimpen, kwam ik op het idee om het huis de kleuren van het BCPA logo te geven (donkerblauw, blauw en lichtoranje). Dit heb ik simpelweg met adobe illustrator getekend. Een week later na veel aanpassingen mocht  het uiteindelijk gepubliceerd staan op de website. Het organogram ziet er zo als volgt uit:

 

organogram

 

Op sommige dagen moest ik uitnodigingen in enveloppen steken en postzegels plakken. Ik leer daar niks uit, maar zo ben ik tenminste bezig en het brengt mij rust.

Verder heb ik ook sponsorbrieven een lay-out in hun huisstijl gegeven , een redesign gemaakt van een affiche over een komend evenement, een linked-in pagina gemaakt voor de BCPA, en aanpassingen gemaakt op hun website. 

 

Filmen in het Auticafé

Op donderdag 20 februari waren het opnames voor "het Auticafé", een café en ontmoetingsplek speciaal voor mensen met autisme waarin ze samen kunnen drinken, chips eten, gezelschapsspelletjes spelen en socializen. Yves, Michael en ik hadden de zaal mooi ingericht. Daarna kwam de regisseur en was verantwoordelijk voor het filmen. Enkele BCPA collega's en mensen met autisme werden geïnterviewd door Michael. Er waren ongeveer 10 à 20 autisten aanwezig op het Auticafé. Door de opnames bij te wonen, leerde ik hieruit waarom het auticafé bestaat. 

 

Wat heb ik geleerd?

De website van BCPA is gemaakt met Wordpress. Voor mij was het lang geleden dat ik met Wordpress had gewerkt en ik had er ook heel weinig ervaring mee. Doordat ik opdrachten krijg om hun website aan te passen, verbeteren zo mijn Wordpress vaardigheden.

 

 

Ik vind stage doen eigenlijk wel leuker dan les volgen op school. Op mijn stage kan ik in stilte en rust op mijn laptop de opdrachten vervullen, kan ik ondertussen een koffie of thee nemen, en ik kies zelf wanneer ik wil lunchen. 

 

Link van website BCPA

https://www.begeleidingscentrum-autisme.be/

 

 

 

 

Tags

Deel dit op social media naar keuze

Gerelateerde artikels